Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Laat WIA-beschikking van UWV altijd controleren

17 juni 2013 - Volledige arbeidsongeschikte werknemers komen óf in aanmerking voor een IVA-uitkering, óf een WGA-uitkering. De IVA is voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Wie niet duurzaam arbeidsongeschikt is, ontvangt een WGA-uitkering.

 Het UWV bepaalt voor welke uitkering uw (ex-)werknemer in aanmerking komt. Het is voor u als werkgever van groot belang om na te (laten) gaan of deze beschikking wel terecht is, want de criteria die het UWV hiervoor hanteert zijn erg onduidelijk. Een WGA-toekenning betekent voor de werkgever zeer hoge kosten, terwijl een IVA-toekenning uw onderneming niets kost. Dit stelt Flynth.

WGA leidt tot hoge kosten

Als u als werkgever eigenrisicodrager bent voor de WGA, dan moet u de uitkering van uw arbeidsongeschikt geraakte ex-werknemer tien jaar lang zelf betalen. Veel werkgevers hebben dit risico weliswaar herverzekerd, maar steeds meer verzekeraars maken verlies op deze verzekeringen en willen de premie verhogen. Bent u geen eigenrisicodrager, dan krijgt u de uitkeringskosten voor arbeidsongeschikte ex-werknemers doorberekend via een hogere gedifferentieerde WGA-premie, die wordt ingehouden door de Belastingdienst. Voor grote werkgevers geldt dat deze premiestijging op dit moment meer dan het dubbele bedraagt van het bedrag aan uitkeringen aan arbeidsongeschikte ex-werknemers! 

Bezwaar maken tegen beschikking

Ontvangt u een afschrift van een WGA-beschikking van het UWV? Laat deze dan tijdig controleren door een adviseur sociale verzekeringen  om samen te bepalen welke mogelijkheden er voor u zijn. Wanneer het niet uitgesloten is dat uw ex-medewerker weldegelijk duurzaam arbeidsongeschikt is en dus een IVA-uitkering zou moeten krijgen, dan kunnen we een medisch deskundige inschakelen. Aan de hand van diens bevindingen kan uw adviseur u adviseren om wel/geen bezwaarprocedure te starten. 

Herbeoordeling aanvragen

Heeft u één of meer ex-werknemers die al langere tijd een WGA-uitkering ontvangen wegens volledige arbeidsongeschiktheid? Voor die gevallen kunnen we namens u een herbeoordeling aanvragen om mogelijk alsnog tot toekenning van een IVA-uitkering te komen. Ervaring leert dat het UWV hiertoe vrijwel nooit zelf het initiatief neemt. Als u eigenrisicodrager bent kunt u, mede in overleg met uw verzekeraar, een herbeoordeling aanvragen bij het UWV. Overigens moet er dit jaar nog een convenant tussen UWV en verzekeraars komen, waarin ook verzekeraars om een herbeoordeling kunnen vragen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.