Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Betalingsrisico's nemen verder toe in 2014

22 mei 2014 - Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven (46 procent) ziet het betaalgedrag in 2014 in het geheel niet verbeteren en verwacht dat de betalingsrisico's verder zullen toenemen.

Dit blijkt uit de voor Nederland opgestelde Risico Index 2014. Het is een uitgewerkte analyse van de vorige week door Intrum Justitia uitgebrachte European Payment Index 2014 naar het betaalgedrag in Europa. De 46 procent is gelijk aan het gemiddelde voor Europa. In Portugal verwacht 82 procent van het bedrijfsleven dat betalingsproblemen van bedrijven verder zullen toenemen. Ook Griekenland (74 procent), Spanje (65 procent) en Italië (65 procent) scoren hoog. Onder dat gemiddelde van 46 procent zitten Denemarken, Zweden en Noorwegen. Bedrijven in Duitsland, Frankrijk en Polen zijn een stuk pessimistischer geworden over de betalingsrisico's dan een jaar geleden.

Recessie voorbij
Managing Director Tom Garssen van Intrum Justitia Nederland: "De recessie in Europa mag dan officieel voorbij zijn, maar zij heeft wel een spoor van vernieling achtergelaten onder de bedrijven in Europa en daarbuiten. Over de gehele linie genomen is het Europese bedrijfsleven sinds 2009 niet meer zo somber geweest over de risico's van ondernemen. En dat was een jaar waarin alle seinen op rood stonden wat betreft toekomstverwachtingen. Het is van het grootste belang dat het bedrijfsleven snel zijn creditmanagement op orde heeft, zodat de liquiditeitspositie kan verbeteren. Dat geeft houvast en vertrouwen in de toekomst."

Gevolgen van de recessie in Nederland
De effecten van de wereldwijde recessie zijn in Nederland nog duidelijk zichtbaar. Gevraagd naar de impact van de recessie op hun onderneming in 2014, verwacht
•    66 procent van de respondenten (61 procent in 2013) dat hun klanten nog later zullen betalen;
•    55 procent (50 procent in 2013) denkt dat zijn liquiditeit verder zal afnemen;
•    41 procent (38 procent in 2013) verwacht niet te zullen groeien (organisch);
•    45 procent (41 procent in 2013) verwacht verdere kredietbeperkingen bij leveranciers.

Wetgeving
Op grond van de Europese Richtlijn Achterstallige Betaling is de Nederlandse wetgeving aangepast en hebben bedrijven het recht om bij te late betalingen  40 euro te claimen en minimaal acht procent rente over het factuurbedrag te berekenen. Uit de Risico Index 2014 blijkt dat de Nederlandse bedrijven hiervan weinig gebruikmaken. 85 procent van de respondenten gaf aan geen gebruik te maken van de nieuwe wetgeving inzake late betalingen. Vijf procent maakt er altijd gebruik van en tien procent soms.
Op de vraag waarom ze geen gebruik maakten van deze wet, om op deze manier de kosten voor late betalingen terug te vorderen, gaf 36 procent aan de wet niet te kennen, 49 procent wil de relatie met zijn klant niet op het spel zetten, terwijl vijftien procent ervan uitgaat sowieso niet betaald te zullen krijgen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.